Pek çok anne-baba çocuklarını en kaz bir kez hayvanat bahçesine götürmüştür sanırım. Ben de çocukken Antalya'daki Karaalioğlu Parkı'nda yer alan hayvanat bahçesine gitmiştim. Küçük bir yerdi, aklımda sadece tavus kuşu ve paçalı tavuklar kalmış. Pek fazla bir hayvan yoktu. Fili ilk defa Atatürk Orman Çiftliği'nde görmüştüm.
Hayvanat bahçelerinin çok keyifli yerler olduğunu düşünmüyordum, San Diego'dakini görene kadar. Sadece havyanları değil hayvanların doğal ortamlarını korumak için oluşturulmuş bitki örtüsü ve tanıtım amaçlı yapılan organizasyonlar orayı etkileyici yapıyor. Eğer dilerseniz, önce bir otobüs turu ile kısaca bilgi edinmeniz mümkün. Teleferik ile üst kısımlara çıkıp, aşağılara yürüyerek gelmeyi de tercih edebilirsiniz. Tamamını, hakkını vererek gezmek için bir gün ayrılabilir.San Diego Zoo
Dallas'taki hayvanat bahçesini çok merak etmiyorum, daha çok kızımız istediği için gidiyoruz. Ön yargılı olmamak gerek, fena geçmiyor günümüz. En çok hoşuma giden kısım kara kaplumbağası ve onun bakımından sorumlu görevlinin sunumuydu. Bir monolog değildi; arada sorularıyla çocuklarda merak uyandırdı ve onların da katılımını sağladı. Dallas Zoo
Görevli ilk önce kaplumbağayı bize tanıttı: George. Sonra da yaşı hakkında bir tahminde bulunmamızı istedi. Tahminleri aldıktan sonra gerçek yaşını (40) söyledi ve kara kaplumbağalarının ortalama kaç yıl (150) yaşadıklarını. Devamında merak ettiğimiz şeyler varsa sorabileceğimizi söyledi; nasıl beslendiği soruldu, nereden geldiği soruldu. Görevli cevaplara ek olarak kaplumbağanın soğukkanlı bir hayvan olduğunu söyledi. Sonra soğukkanlı olmak ne demek fikri olan var mı diye sordu. Bir çocuk kısaca açıklama yaptı ve görevli o açıklamanın üstüne çok basit bir şekilde "Soğukkanlı hayvanlar kendi vücut ısılarını kendileri ayarlama yeteneğine sahip değillerdir, bu da hava ne kadar sıcaksa vücutları o kadar sıcak, hava ne kadar soğuksa vücutları da o kadar soğuk olacağı anlamına gelir. Biz insanlar sıcakkanlıyızdır, yani vücut ısımızı vücudumuz kendisi ayarlar." Devamında avantajlar ve dezavantajlarla sunum devam etti. Kim derdi ki bir kaplumbağa sunumu küçük çapta bir fen bilgisi dersi içeriğinde geçecek, sunumu beğenmiştim.
Diğer beğendiğim bir nokta da panolardaki bilgiler oldu. Böceklerle ilgili kısım öğretici. Böcekler olmasa ne olurdu diye başlıyor, besin zincirini kısaca açıklıyor. Merak uyandırmadan ya da çocuklar için ilgi çekici hale getirmeden bilgi verme yoluna hiç gidilmemiş.
Hayvanat bahçesi içinde çocuklar için ayrıca küçük bir alan var, keçilere elinizle yem yedirebiliyorsunuz, bir görevli eşliğinde at üzerinde çocuğunuz bir tur atabiliyor, içinde ağaç olan bir evde hayvanların yumurtalarını ve ayak izlerini inceleyebiliyorsunuz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder