13 Kasım 2014 Perşembe

En Sevdiğin Kitaplar Deyince Aklıma Gelenler

Kitapsız geçen günümüz olmaması dileğiyle...
Bu ara sosyal medyada, en sevdiğiniz kitapları, şarkıları veya filmleri paylaşlasıyorsunuz. Paylaşırken de birkaç arkadaşınızı etiketliyorsunuz, sizden sonra onlar da listelerini paylaşsınlar diye. Ben de kitaplarla ilgili listemi buradan paylaşmaya karar verdim. Hem de bloğu takip edenlerden de kendi liste paylaşımları gelir belki diye düşündüm.
  1. Sevdiğin kitaplar denince, yaş sınırı koymadan düşünmeye çalıştım. Birinci sınıftaki Cin Ali kitaplarını saymazsak, ilk sevdiğim kitap bir masal kitabı idi. Hansel ve Gratel. Normal kitap boyutlarından biraz büyükçe, sayfaları çok güzel resimlendirilmiş bir kitap. Masal, Grimm Kardeşler'e ait.
  2. İlkokul beşinci sınıfta okuduğum Kayığım Rosinna. Yazarı Jose Mauro De Vasconcelos. Amazon Ormanı'nda geçen bir öykü, kayığın ormanla ilgili anlattıkları çok güzel.
  3. Ortaokula başlayınca, Türkçe dersinde belirli sayıda roman okumamız gerekiyordu. Sonra da özetlerini yazıyorduk. Çok sayıda Reşat Nuri Güntekin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu romanı okuduğumuzu hatırlıyorum.İçlerinden, Reşat NuriGüntekin'in Çalıkuşu romanı çok sevdiğim bir kitap olarak kalmış aklımda.Anadolu'da öğretmenlik yapmak için yollara düşen Feride'nin öyküsü.
  4. Aziz Nesin kitaplarının bende ayrı bir yeri vardır.Hepsini burada tek tek saymak zor olur. Fil Hamdi, Şimdiki Çocuklar Harika, Memlketin Birinde, Zübük, Tatlı Betüş aklıma ilk gelenler.
  5. Okuduktan sonra bir süre kendime gelemediğim, Erdal Öz'ün Gülünün Solduğu Akşam. Acı ve hüzün yüklü bir kitap.
  6. Evdeki kitapların arasında duran ve kalın cildiyle okuma isteği uyandıran, İvo Andriç'in Drina Köprüsü.Üzerinde "Nobel Ödülü" aldığı yazdığı için, bu ödülü ilk duyduğum ilk zaman diyebiliriz.
  7. Amin Maalof'un kitaplarının çoğunu okudum, ama Semerkant'ın yeri ayrı oldu. Ömer Hayyam'ın Semerkant'a gelişi, başından geçenler, eserlerini tek bir kitapta toplayışı,...
  8. Nazım Hikmet'in Memleketimden İnsan Manzaraları. Başucumda duruyor hep, arada birkaç sayfa okuyorum. Dili ve anlatımı çok güzel bir kitap.Kitabı, Ankara'da yurt çıkana kadar beni evlerinde misafir eden rahmetli Sebahattin Amca önerdiği için; ayrı bir saygıyla seviyorum.Bendeki kitap, kitabı çok sevdiğimi bilen Özgün'den bir doğum günü hediyesi.
  9. Çıktığı sene matematik bölümünde bu kitabı okumayan arkadaş kalmış mıdır diye merak ediyorum. Hepimiz bir şekilde çok sevip okumuştuk bu kitabı. Irvin Yalom'un Nietzsche Ağladında kitabını.Ümidin kötü bir şey olduğu çok vurguluyordu Nietzsche, Viyana'da geçiyor; çok akıcı bir kitap.
  10. Charles Dicken'ın Oliver Twist'i. Annesi doğumda ölünce yetimhanede büyüyen, evlatlık verilen, evden kaçan, yankesicilerle yaşayan Oliver'ın geçmişine kavuşma öyküsü. Filmi de güzeldir.
  11. Yaşar Kemal'in İnce Memed'i. Anlatım bir harika.Film izler gibi okunuyor.
  12. Michael Ende'nin Bitmeyecek Öykü'sü.Yaratıcı kurgusuyla dikkat çeken bir kitap. Fantazya Ülkesi, Çocuk Kraliçe, Bastian Balthazar.
  13. Antoine de Saint Exupery'nin Küçük Prens'i.Dünyada kutsal kitaplardan ve Das Capital'dan sonra en çok dile çevrilen ve satılan bir kitap olduğunu okumuştum. Çocukken de okuduk, şimdi okuyunca da başka türlü güzel geliyor.
  14. Jostein Gaarder'in Sofie'nin Dünyası kitabı."Kimsin?" sorusuyla başlayan güzel bir kitap.
  15. Sanırım listeye burada son vermezsem, kendimi okuduğum tüm kitapları yazarken bulabilirim. Son olarak, filminden çok kitabını sevdiğim J.R.R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi'ni yazıyorum listeye.
Listenizin uzunluğu önemli değil, içinizden nasıl paylaşmak gelirse öyle...

4 yorum:

  1. Iclerinde okuduklarim var.Bitirmekte zorlandigim,dikkat yogunlugu gereken bir kitapti Sofie'nin Dünyasi..
    Güzel bir liste olmus,bulabilsem icinde merâkimi uyandiranlar oldu.Sevgilerle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Sevgili Şule. Benden de sevgiler.

      Sil
  2. Merhaba Melekçim, yazını daha önce okudum ama listemi yazabilme fırsatım ancak olabildi, çalakalem bir liste olmasın istedim. Sevdiğim kitaplar diyince sıraya dizesim gelmiyor çünkü birini diğerinden önce yazarsam haksızlık etmiş olduğum fikrinden kurtulamıyorum. O nedenle listem önem sırasına göre olmayacak baştan belirteyim :)

    1- Antoine de Saint Exupery'nin "Küçük Prens"'i benim de en sevdiğim ve etkilendiğim kitaplardan. Özellikle tilkinin evcilleşmek hakkında konuştuğu kısmı çok ama çok severim.
    2- Jostein Gaarder'in "Sofie'nin Dünyası" kitabını defalarca ve her seferinde zevk alarak okudum.
    3- "Suç ve Ceza" Fyodor Dostoyevsky ile tanıştığım kitap oldu, ardından "Kumarbaz" ve "Yeraltından Notlar" geldi. İnsanın iç dünyasına yolculuk ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi.
    4- Franz Kafka "Dava" ve "Dönüşüm "ile etkiledi, okurken ordan oraya savurdu, tokat gibi çarptı diyebilirim.
    5- George Orwell "1984" ve "Hayvan Çiftliği" ile hem korkuttu, hem de gözümü ve ufkumu açtı.
    6- Albert Camus'un "Yabancı"sı da bir süre etkisinden kurtulamadığım kitaplardan. Nedenini tarif edemiyorum, çok acayip.
    7- Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Saatleri Ayarlama Enstitüsü"ndeki edebi dile öyle bir hayranlık besledim ki kitabı okuduktan sonra bir süre daha kendimi hikayenin bir parçası gibi hissetmeye devam ettim.
    8- Sabahattin Ali'nin "Kürk Mantolu Madonna"sını tereddütle elime almıştım, ama koltuğumdan kalkamadan bir solukta okuduğum nadir kitaplardan oldu.

    Daha sayamadığım birçok kitap olduğuna eminim, şu an aklıma bunlar geldi. Buraya dek hep roman sıraladım. Oysa araştırma-inceleme-deneme kitaplarının bendeki yeri daha başka.

    1- Orhan Hançerlioğlu'nun "Düşünce Tarihi",
    2- Richard Dawkins'in "Tanrı Yanılgısı",
    3- Oral Sander'in "Siyasi Tarih" isimli 2 kitaplık dizisi,
    4- Server Tanilli'nin "Uygarlık Tarihi",
    5- Richard Sennett'ın "Karakter Aşınması",
    6- Paul Connerton'un "Modernite Nasıl Unutturur"
    7- Neil POstman'ın "Televizyon: Öldüren Eğlence"
    8- Kadir Cangızbay'ın "Komprador Rejimin Anatomisi"

    ve daha pek çok kitap düşünce dünyamı zenginleştirdi. Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

    sevgilerimle,
    elif

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elif'cim eline sağlık bu güzel paylaşımın için. Listen çok değerli, hemen kenara not edildi : ) Kürk Mantolu Madonna'yı iki hafta önce okudum ben de, beklediğimden daha çok etkilendim. İçindeki, yalnızlık duygusu ile ilgili analizler zaman bağımsız geldi bana. Tekrar teşekkürler, sevgiler.

      Sil