11 Mart 2014 Salı

Wells Elementary School

public shool in pisd

Altı yaşında bir kızımız var, şu an evin yakınındaki devlet okulunda, ana sınıfı öğrencisi. Buraya taşınmadan önce okulları elimizden geldiğince araştırmaya çalıştık. Bir yazıda PISD-Plano Independent District'in iyi olduğunu okumuştum, bu bölgeye detaylı bakmaya karar verdik.

Okulların kayıtlı olduğu www.greatschools.org diye bir site var. Bu siteden bir bölgedeki tüm okulları, tiplerini, öğrenci sayılarını, öğrencilerin dağılımını, varsa veli yorumlarını, program detaylarını, öğretmen/öğrenci oranı gibi detayları görmek mümkün. Bir de her okulun ve bölgenin 10 üzerinden puanını görebiliyorsunuz. Puanlama eyalet sınavlarındaki okul ortalaması gibi kriterlere göre hesaplanıyor.


PISD içinde yer alan, devlet okulu tipinde 44 ilkokul vardı. Bunların içinde de 18 tane 10 puan ya da 9 puan almış okul vardı. Her birinin etnik dağılımı farklı idi, herhangi birinin yüzde olarak baskın olmadığı okullara öncelik verdik. Diğer bir değişken de ev oldu, çünkü adresinize göre bir devlet okuluna kayıt yaptırabiliyorsunuz. Her okulun bir adres sınırı var, bu sınırlılık içindeki siteleri listeleyip görevlilerle görüşmeye başladık. Kayıt öncesi bir mail yeterli oldu, gerekli belgeleri öğrendik ve temin ettik.Okula belgeleri teslim etmemizin ertesi günü kızımız okula başladı.

Okuldan en fazla 2 mil uzakta oturanlar için ücretsiz okul otobüsü var, biz henüz okula alışmadan otobüse binsin istemedik. Kendimiz alıyoruz, okuldan öğrencilerin alınma olayı çok hızlı oluyor.  İlk gün biraz şaşırmıştık.Okulun toplam 550 öğrencisi var. Otobüsler okul bitiş saati gelince hemen ayrılıyor, arabalar ise bir konvoy oluşturuyor. Her arabanın aynasında öğrenci ismi ve sınıfı yazılı bir kart asılı. Araba okula yaklaşınca eli telsizli bir öğretmen anos yapıyor, size de 1 ile 5 arası bir numara söylüyor. Siz ilgili numaraya yaklaşana kadar çocuğunuz dışarı çıkarılmış oluyor, nöbetçi öğrenci ve öğretmen tarafından arabaya bindiriliyor. Okulun boşaltılması yaklaşık 15 dakika sürüyor. Sabahları da benzer bir durum var, siz arabadan inmiyorsunuz ilgili nöbetçiler kapıyı açıp indiriyor.Hiç acele etmiyorlar, sakin bir şekilde sıra ilerliyor. Bu arada karşıdan karşıya geçmesi gereken bir öğrenci olursa kovboy şapkalıgörevli düdüğünü öttürüyor, elinde bayrak; yere bir stop tabelası koyuyor ve çocuğun karşıya geçmesi bitene kadar bekleniyor. Okul önundeki 200m uzunluğundaki kısımda cep telefonu kullanmak yasak, cezası yaklaşık $200.00.


4 yorum:

  1. Çok ilginç bir şey daha öğrendim sayende, postlarını merakla takip ediyor olacağım Melek: )

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Deniz, sevindim : )

    YanıtlaSil
  3. Cep telefonu kullanmak neden yasak acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eksik ifade etmişim, araba kullanırken yasak. Yürürken sorun yok : )

      Sil