25 Mart 2014 Salı

Konuşma Grubu: "Ufak" Konuşmalar

Evin yakınındaki kütüphaneye üye olduğumdan daha önce bahsetmiştim. Kütüphanenin organize ettiği, ana dili İngilizce olmayan (ESL - English as Second Language) yetişkinler için bir konuşma grubu var: Small Talk. Grup, bir kütüphane görevlisi ve bir ya da iki gönüllünün önderliğinde haftada bir kez toplanıyor. Her haftanın konusunun yazılı olduğu bir program var. 

Toplanan kişi sayısına göre birden fazla grup oluşturulması gerekebiliyor. Önce kısaca herkes kendini tanıtıyor. Sonra o haftanın konusuyla ilgili deyimler çalışılıyor. Deyimlerle iş bitince, tartışma soruları kısmına geçiliyor.

Bu haftanın konusu "Ağız ve Dişler (Mouth and Teeth)" idi. Bizdeki deyimlere benzer deyimler görmek güzeldi. Örneğin dilini ısırmak (bite one's tongue), dudakların mühürlenmesi (lips are sealed/lips are zipped), dilimin ucunda (on the tip of one's tongue), çiğneyebileceğinden büyük lokma koparmak(bite off more than one can chew). Bu hafta tam 18 deyim çalışıldı.

idioms

lips are zipped


Tartışma sorularından aklımda şunlar kalmış: 
  • Dedikodu yapar mısınız, sizce dedikodu yapmak doğru mu? Tartışma dedikodunun tanımı ile başladı ki bu benim en çok hoşuma giden kısımdı: "First, Let's define gossip". Başka biri hakkında konuşmak. Peki başka biri hakkında iyi yönde konuşulsa yine de dedikodu olur mu? İyi ya da kötü olarak ayrım yapılamayacak konuşmalar olabilir mi? Sonunda konu döndü dolaştı, erkekler mi kadınlar mı daha çok dedikodu yapar sorusuna geldi : ) Gossip Girl dizisinin de adı geçti.

  • Kültürden kültüre gülümsemek farklı anlama gelir mi? Gülümserken dişlerinizi gösterir misiniz? Çin'li grup arkadaşımızdan en iyi gülümsemenin öndeki sekiz dişimizin (Üstteki sekiz dişi kastetti diye düşünüyorum.) görüneceği gülümseme olduğunu ve Çin'de bununla ilgili kurslar olduğunu öğrendim.  Bununla ilgili bir haberi okumak için tıklayın.
  • Sakız çiğnemek dişler için zararlı mıdır? Kültürünüzde sakız çiğnemeye nasıl bakılır? Burada Singapur'da sokakta sakız çiğnemenin yasak olduğunu ve çiğnendiği zaman ceza yazıldığını öğrendim.

  • Diş hekimlerinden, diş hekimine gitme korkusundan konuşuldu. Tayvan'lı grup arkadaşımız konuşmalarında hep okuduğu araştırma sonuçlarından örnekler veriyordu. Bugün ondan intihar oranının yüksek olduğu birkaç meslekten birinin diş hekimliği olduğunu öğrendim. Oranın yüksek olduğu diğer bazı meslekler için tıklayın.
  • Yasal veya dini nedenlerle yasaklanmış yiyeceklerden konuşuldu.
  • Kültürünüzde, kilisede dua edilirken olduğu gibi, konuşmadan sessiz kalmanızı gerektirecek durumlar var mı? Ben saygı duruşumuzdan bahsettim.
  • Sessiz kalma konusunda iddiaya girecek olsanız, ne kadar süre sessiz kalabilirsiniz diye tartışıldı. Burada kadınlar eşlerine kızdıkları zaman tepki olarak sessiz kalabildiklerini söylediler.

Geçen haftanın konusu "Sağlık (Medicals)" idi. Benzer şekilde deyimlerle başladı, tartışma soruları ile devam etti. Amerika'daki sağlık sistemi, modern tıp ve geleneksel tedaviler, uzun ve sağlıklı yaşam için neler gerekli, evde basit yöntemlerle tedavi, psikiyatrlar, terapiler, vb konularla ilgili sorular üzerinde konuşuldu. Eğer "psychiatrist" demek istemiyorsanız, kibarca "shrink" denilebileceğini öğrendim.

Gruptan Sorumlu Kütüphane Görevlisi

Not:
Kullanılan imajların alındığı adresler,ilgili sırayla aşağıdaki gibidir:
  • http://oels.byu.edu/student/idioms/idioms/on_tip_of_ones_tongue.html
  • http://inwritefield.com/2014/01/17/on-facebook-silence-can-be-golden/
  • http://hdwallpappers.com/gossip-girl-wallpaper-4/
  • http://sweetssweetiesweets.blogspot.com/2011/04/prohibition-of-chewing-gum.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder